\
Margôt van Stee
Arbeidspsycholoog/ Mindfulnesstrainer
/

Het allerlaatste woord over multitasking

Eerst las je overal dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Vervolgens werd beweerd dat mannen het even goed zouden kunnen als vrouwen. En wat blijkt nu? Niemand kan multitasken. Mensen, mannen en vrouwen, kunnen slechts één cognitieve taak tegelijkertijd uitvoeren. Een geautomatiseerde, fysieke taak verrichten samen met een cognitieve taak gaat nog wel, maar vaak ook niet zonder fouten. Zo bleken mensen die liepen te bellen, vaker tegen andere mensen aan te lopen. Er bestaat wel zoiets als taskswitching, alleen is dat helemaal niet zo effectief.

Veel mensen reageren met ongeloof wanneer ze dit horen. Ze hebben het gevoel reuze productief te zijn met al die schotels in de lucht. Onderzoek wijst echter uit dat ze zichzelf overschatten, net als dronken automobilisten.
Maar hoe kunnen we dan wel effectief omgaan met alle taken, prikkels en afleiding in leven en werk? Dit zijn drie tips van Susan Weinschenk:

1. Versnipper je aandacht niet, maar verwerk in één keer een gehele taak.
Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet telkens ieder binnenkomend mailtje leest, maar dat je je mailprogramma op gezette tijden aanzet en dan in één keer een hele stapel mail afhandelt. Of dat je een uur of een dagdeel uittrekt voor een stuk dat je moet schrijven en in die tijd zorgt dat je niet bereikbaar bent.

2. Begin de dag met je belangrijkste taken. Maak een planning aan het begin van de dag, of liever nog: aan het eind van de dag zodat je al prioriteiten hebt gesteld wanneer je de volgende dag begint.

3. Om problemen te kunnen oplossen hebben we non-productieve tijd nodig zodat er nieuwe verbindingen kunnen worden gelegd in de hersenen. Dus ga af en toe wandelen, sporten, muziek luisteren, mediteren of simpelweg voor je uit staren.

Je zult merken dat je zo productiever bent, meer voldoening ervaart en je minder gejaagd voelt.

Bron: Psychology Today