\
Margôt van Stee
Arbeidspsycholoog/ Mindfulnesstrainer
/

Leven vanuit je kernwaarden; Een verdieping na de mindfulnesstraining op basis van ACT

ACT voor mindfulnesstrainers

Vanaf 4 november geef ik samen met Marije van Yperen een nascholing ACT (Acceptance and Commitment Therapy) speciaal voor mindfulnesstrainers.

Data maandagavond 4 en 18 november, 2 en 16 december 2024

Tijd 19.00 tot 21.30 uur

Locatie online via Zoom

Kosten 345 euroACT: Leren kiezen voor voldoening en plezier

In de mindfulness­training heb je geleerd om wat vaker helemaal aanwezig te zijn in het hier en nu. Daardoor geniet je misschien meer van de mooie dingen die het leven je te bieden heeft en ervaar je meer innerlijke rust en ruimte. Het kan zijn dat je door de beoefening van mindfulness ook iets gemakkelijker kunt accepteren wat je nu eenmaal niet kunt veranderen.

Tegelijkertijd heb je misschien het gevoel dat je onvoldoende gebruik maakt van de ruimte die je hebt om je leven vorm te geven zoals je dat graag zou willen. Vaak staan tussen droom en daad immers angsten in de weg en ingesleten patronen en gewoonten.

Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om een avond te Netflixen dan een goed boek te lezen of in het weekend nog wat werk weg te werken in plaats van een boswandeling te maken. Of je blijft ongelukkig in je baan hangen terwijl die je veel tijd en energie kost en te weinig voldoening en plezier oplevert. Het is nu eenmaal vaak gemakkelijker om je behoeften instant te bevredigen dan te kiezen voor een waardevoller leven waar je meer moeite voor moet doen.

Stappen zetten naar hoe je eigenlijk wilt leven

Door gewoontepatronen en de neiging om veiligheid en gemak te verkiezen boven wat we echt willen, ervaren we vaak minder levenslust en voldoening dan mogelijk is. Terwijl leven volgens je kernwaarden zoveel kan opleveren: het geeft energie, het maakt lichter en het is een bron van diepe tevredenheid.

De vervolgtraining ‘Leven vanuit je kernwaarden’ is erop gericht om stappen te zetten in de richting van het leven dat je graag zou willen leiden. Dit doe je door je belangrijkste waarden te formuleren en door je psychologische vaardigheden verder te ontwikkelen Hierdoor kun je doeltreffender omgaan met hardnekkige zelf ondermijnende gedachtenpatronen en lastige gevoelens. Daarnaast ga je daadwerkelijk stappen zetten in de gewenste richting.

Deze training is gebaseerd op de Acceptatie en Commitment Therapie (ACT), een bewezen interventie bij klachten als stress, angst en somberheid, gericht op het versterken van toewijding, zingeving en kernwaarden in je leven.

Programma

De training bestaat uit vier tweewekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. In deze bijeenkomsten besteden we aandacht aan het bepalen van je belangrijkste waarden en hoe deze om te zetten in waardengericht gedrag. Daarnaast oefenen we met mindfulnessvaardigheden, toegespitst op het effectief omgaan met lastige emoties en gedachten.

We doen veel praktische en vaak ook wat ongebruikelijke oefeningen, die je uitnodigen om je comfort zone te verlaten. Immers, als je wilt leven volgens je kernwaarden, dan zul je niet altijd kunnen kiezen voor de weg van de minste weerstand. Na de training ben je in bezit van een set van strategieën waarmee je op eigen kracht verder kunt gaan met het vormgeven van je leven zoals jij dat van binnenuit het liefste wilt.

Onderwerpen in de training

Identificeren van je belangrijkste waarden

Verdiepen van je mindfulnessvaardigheden

Afstand nemen van gedachtenpatronen

Accepteren van lastige emoties

Beter leren verdragen van ongemak

Bepalen en ten uitvoer brengen van waardengerichte acties

Voor wie

Deze training is bedoeld voor iedereen die ooit een achtweekse mindfulness­training heeft gevolgd, de daarin opgedane inzichten en vaardigheden wil verdiepen, effectiever wil leren omgaan met lastige gedachten en emoties, zich wil bezinnen op datgene wat het leven de moeite waard maakt en dat nog actiever vorm wil geven.

Trainers

Deze training wordt gegeven door Margôt van Stee en Marije van Yperen. Margôt is arbeidspsycholoog, mindfulness-, compassie en -ACT-trainer en mindfulnessopleider en supervisor. Marije van Yperen is psychotherapeut, mindfulness-, compassie en -ACT-trainer en ACT-opleider en supervisor.